Monday, February 19, 2007

Criza lecturii în rândul adolescenţilor


Teenagers do not reed anymore.This is a real crise for the last the last part of the human beeing.The cause of this fact is that they are surrrounded by a lot temptations that are ocupping there free time.Plus,the technology had advanced a lot and they don't need anymore to reed a book to find the subject,because they can find everything they like on the internet.

Fenomen real al ultimului deceniu şi jumătate, criza lecturii îi îngrijorează nu numai pe profesorii de limba şi literatura română şi pe părinţi, ci şi pe toţi cei care se ocupă de destinul cărţii, de la autori, editori pînă la librari.
Fiecare nou examen naţional de verificare a cunoştinţelor devine ocazia culegerii unor "perle" de toată frumuseţea, care, dacă n-ar releva o situaţie de-a dreptul îngrijorătoare, ar putea fi comice.
Tinerii in ziua de astăzi nu mai citesc,nu mai sunt interesaţi de lectură,nu mai trăiesc viaţa ilustrată în cărţi.
Totul a devenit prea comod.De ce să te chinui să mergi la biliotecă,să cauţi o carte o ora îtreagă şi apoi să mai stai incă trei ore la sala de lectură să o citeşti când poţi sî dai un singur "search" pe Google şi îţi apar sute de pagini cu acelaşi rezumat,editate probabil de persoane care nu sunt specializate in acest domeniu.
Cărţile nu mai sunt atractive pentru că nu mai prezintă realitatea tinerilor de astăzi,pentru că viaţa tinerilor de atunci nu este similara cu viaţa din ziua de astăzi.
Atracţiile sunt altele,distracţia este alta, iar timpul liber este folosit,pur si simplu ca timp liber.
Sunt de părere că majoritatea tinerilor consideră bibliografia obligatorie "plictisitoare", preferând o carte plină de aventuri sau una poliţistă sau alte genuri in locul celor recomandate de către profesor.Astăzi, singurele volume care mai stîrnesc (oarecum) interesul copiilor şi tinerilor sînt cele din programa şcolară. Obligativitatea, notele de la şcoală şi mai ales faptul că ele contează în diverse alte evaluări îi determină pe şcolari de diverse vîrste să le parcurgă, să le foileteze ori să le citească în rezumat pe internet. Dar vina nu trebuie căutată numai în grădina elevilor. La fel de adevărat este faptul că, adesea, bibliografia e astfel concepută încît se află foarte departe de gustul şi preocupările destinatarilor săi.
Nimeni nu îi mai poate educa pe tinerii din ziua de azi pentru că sunt mult prea siguri pe ceea ce stiu şi sunt de părere că nu mai au ce învăţa din citirea cărţilor.
Un studiu sociologic realizat pornind de la constatări legate de problema. cititului recomandă profesorilor şi părinţilor tactica "pas cu pas". O tactică a înţeleptului, care constă în explicarea necesităţii lecturii şi recomandarea acelor titluri care se apropie de preocupările actuale. Statisticile realizate evidenţiază situaţii aproape tragice. Practic, majoritatea oamenilor nu mai citesc nici o carte din momentul în care au ieşit de pe băncile şcolii.Consider că cei mai mulţi dintre tineri preferă să vadă mai întâi un film prin care să reiasă înţelesul unei opere decât să citească operele care sunt impuse de către profesori.Tinerii sunt curioşi,nu neapărat interesaţi de ceva nou.De aceea am vrea să recomandăm câteva cărţi care îţi stârnesc curioazitatea incă de la prima pagină citită:"De ce iubim femeile?"de Mircea Cărtărăscu; "Romeo si Julieta"de William Shakespeare; "Maitrey"de Mircea Eliade,"La răscruce de vânturi" de Emily Bronte.

Romeo şi Julieta
de William Shakespeare
(recomandarea pentru ceilalti tineri)
Romeo şi Julieta este una dintre operele care ne-a atras atenţia in mod deosebit.
Această operă este cea mai cunoscută poveste de dragoste din istoria lumii,scrisă in 1594 este o tragedie in cinci acte,care are la bază o poveste reală petrecută in secolul al XVI-lea.
Această poveste de dragoste care este purtată de cele două personaje Romeo si de către Julieta nu este acceptată de familiile lor,deoarece neînţelegerile dintre cele două familii erau atât de mari şi durau de atât de mult timp incât nimic nu le puteau aduce la înţelegere nici măcar dragostea celor doi.
Romeo si Julieta îşi ascund sentimetele pe care le simt unul pentru altul, dar familiile acestora află de dragostea lor. Julieta încearcă să găsească o soluţie pentru ai face pe ceilalţi să creadă ca ea este moartă aceasta ia o soluţie asemanătoare otravei, care o adoarme pentru o anumită perioadă de timp, dar planul ei eşuează deoarece Romeo o crede moartă,acesta sinucindu-se. In momentul când efectul otravei trece Julieta află că Romeo s-a sinucis,aceasta neputând sta fără iubirea ei se sinucide.
"Romeo si Julieta" este o carte ce ne captivează atenţia încă de la început până la sfârşitul cărţii, interesul fiindu-ne ţinut mereu viu deoarece vrem să aflăm ce se va întâmpla, la final, cu personajele participante la acţiune.
Concluzia pe care noi am tras-o din citirea acestei cărţi este "dragostea invinge totul şi face ca viaţa să fie mai placută alături de persoana iubită".
Noi considerăm că această carte merită citită, de aceea o recomandăm si altora deoarece este pe placul tinerilor, intrucât este prezentată "dragostea eternă dintre doi tineri" subiect care il putem găsi si in zilele noastre.

No comments: