Saturday, February 24, 2007

Corectitudine şi greşeală în presa scrisă si audio-video

In our days we find everywhere language mistakes. All around us, we see them in press, television, radio. The informations from here are wiewed by a lot of people and have an important influence especialy for us, the teenagers. Daily we are trying to copy the influent people that we see on the media. Unfortunatly, they are not a good example for us, because they are useing an incorrect language. Every day we are listening incorrect formulated newses that are bad examples for us and are making us to talk incorrect because we are meeting this mistakes every step that we do.
Pentru noi oamenii cuvântul corectitudine are următoarele sensuri:
- calitatea de a fi corect, lipsă de greşeli;
- ţinută sau purtare corectă, cinste;
- însuşire a gândirii care respectă legile logice. – Corect + suf. -itudine (după promptitudine etc.).
În fiecare zi nu contează unde ne aflăm găsim greşeli de exprimare in scris sau oral. În domeniul cultivării limbii, riscurile sunt destul de mari: autorii tind adesea să impună în mod autoritar o normă, să prezinte ca obligatorii anumite opţiuni subiective, să facă previziuni grăbite si imprudente, care se dovedesc în scurt timp false. Greşelile sunt făcute de obicei din neştiinţă sau din cauza unei informări necorespunzatoare. Unele persoane, insa, fac greşeli şi pentru că iau decizii conform cu unele idei preconcepute pe care le au despre acel subiect,in general.
În ziua de azi cel mai usor de influentat sunt tinerii. Ei sunt în cautare de lucruri noi,încercand să işi modeleze un vocabular, un limbaj corect şi elevat, formându-se dupa modelul celor din jur. Dar din pacate modelele lor nu sunt în totalitate demne de urmat.De obicei tinerii se inspira după tiparul vedetelor care sunt tot mai mult mediatizate în ziua de astăzi în toate domeniile, ceea ce îi influenţează foarte mult în special pe adulescenţi.
Mai grav este că cei de la care ar trebui să invaţăm nu sunt capabili să îşi facă o analiză proprie în ceea ce priveste vocabularul şi comportamentul lor, şi continuă să fie exemple proaste pentru adolescenţi.
Cu toate că există persoane care au un limbaj cât de cât corect,acestea sunt tot mai puţine deoarece starurile nu sunt complexate de greselile lor, chiar dacă acestea sunt văzute de milioane de oameni din ţară. Limbajul folosit câteodată în televiziune şi nu numai are un nivel mult mai scazut decat limbajul publicului ţinta.

No comments: